Aantal zelfdodingen onder jongeren fors toegenomen

Het aantal zelfdodingen onder jongeren van 10 tot 20 jaar is fors toegenomen. In 2017 maakten in deze leeftijdsgroep 81 mensen een einde aan hun leven, tegenover 48 een jaar eerder. Het gaat vooral om oudere tieners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft geen verklaring voor de toename, omdat daar geen onderzoek naar is gedaan. Deskundigen pleiten voor acuut onderzoek naar de opvallende stijging.

Onder jongeren en jongvolwassenen is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak. Het gaat om ruim een kwart van alle 10- tot 30-jarigen die vorig jaar overleden. In deze leeftijdsgroep stierf 15 procent aan kanker, 10 procent door verkeersongevallen en 5 procent aan hart- en vaatziekten.

Een aantal psychiaters noemen de problemen in de jeugdzorg als één van de mogelijke verklaringen. Jongeren in psychische nood zouden regelmatig te laat, geen of te lichte hulp krijgen, nu de gemeente sinds drie jaar verantwoordelijk is voor de zorg.

Sommige deskundigen zoeken de verklaring bij de razendpopulaire Netflixserie 13 reasons why, waarin een tiener zelfmoord pleegt. ‘Jonge kinderen die te kampen krijgen met hun eerste verdriet kunnen in deze serie de hint oppikken: zelfmoord is een oplossing voor problemen.’ 

Vragen voor ouders, jongerenwerkers, docenten en hulpverleners:

  • Het algemeen Dagblad geeft 13 mogelijke oorzaken voor de stijging van het aantal zelfdodingen. Waar zou jij de oorzaak zoeken van de forse stijging van het aantal zelfdodingen onder jongeren?
Bron: NOS.nl / AD.nl
Share

Geef een reactie