Wacht niet tot het te laat is…

Een stoel in het klaslokaal die leeg blijft na de zomervakantie. Het komt regelmatig voor. De kinderen die op de stoel hadden moeten zitten zijn achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Onder het mom van een zomervakantie worden ze door hun ouders meegenomen naar het land van herkomst, vaak gelegen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en in een enkel geval Oekraïne. Hoeveel kinderen jaarlijks onder valse voorwendselen door hun ouders worden meegenomen is moeilijk te zeggen, maar in een onderzoek uit 2014 wordt geschat dat het gaat om zo’n 800 tot 900 slachtoffers. Slachtoffers zijn vaak meisjes of vrouwen tussen de 16 en 25 jaar, maar ook jongens en mannen.

Huwelijksdwang en achterlating

Diny Flierman, manager Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating: ‘Met deze campagne richten we ons op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating. Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten. Toch willen wij die jongeren oproepen om het taboe te doorbreken en hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. Wacht niet tot het te laat is… Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.’

Vragen voor jongeren:

  • Heb jij wel eens het idee gehad dat je iemand moest waarschuwen omdat je de plannen van een vriend of vriendin voor de zomer niet vertrouwde?

Bron: kinderbescherming.nl

1 Response

Geef een antwoord