Vrouwelijke superhelden gezocht!

Kinderen zien te weinig vrouwelijke superhelden in films en series. Niet alleen meisjes willen meer helden als Elastigirl, Wonder Woman en Supergirl zien, ook jongens vinden dat belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van BBC America en het Women’s Media Center (‘Superpowering Girls: Female Representation in the Sci-Fi/Superhero Genre’).

Afbeeldingsresultaat voor elasti girl

Ruim 2.400 tieners (van 10 tot 19 jaar) en ouders van jongere kinderen (van 5 tot 9 jaar) werd gevraagd naar hun favoriete superhelden en rolmodellen. De onderzoekers hoopten er aan de hand van die dingen achter te komen hoe de representatie van genders op tv invloed heeft op zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen
Volgens de onderzoekers zijn superhelden belangrijk voor het zelfvertrouwen van kinderen. Als een superheld op jezelf lijkt, voel je je zelfverzekerder en dapperder. De meisjes in het onderzoek zeggen dat vrouwelijke superhelden ze helpen geloven dat ze alles kunnen bereiken.

Meer mannen
Maar er zijn veel meer mannelijke superhelden op tv dan vrouwelijke. Daar moet verandering in komen. Dat vinden niet alleen de onderzoekers, maar ook de kinderen met wie zij hebben gepraat. Ze denken dat meer vrouwelijke superhelden meisjes kunnen helpen om zich sterker te voelen.

Vragen om als ouders, leerkrachten en kinderwerkers te bespreken:

  • Welke superhelden (rolmodellen) etaleer jij vaak richting kinderen?  Staan er in de verhalen of voorbeelden die jij met kinderen deelt vaak mannen of juist vaak vrouwen centraal?

Bron: Famme.nl

Share

Geef een reactie