Childish Gambino – zie jij het?

Op vijf mei verscheen ‘This Is America’ van rapper Childish Gambino. Wat de song bijzonder maakt? Er zitten verschillende verstopte boodschappen in. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal best vrolijk. Maar niets is wat het lijkt, op de achtergrond gebeuren heftige dingen. Zo schiet hij onverwacht een man dood en later een heel gospelkoor.

De aanslag op het koor is een verwijzing naar een schietpartij in een kerk in Charleston in 2015 waarbij negen doden vielen. Alle wapens in de video worden met zorg vastgepakt (met een fluwelen doekje), terwijl de mensen die worden vermoord, voor oud vuil worden achtergelaten of weggesleept. Sommige mensen zien in het ‘gekke dansje’ van de rapper een verwijzing naar Jim Crow, een karikaturaal typetje van een Amerikaanse slaaf uit het liedje Jump Jim Crow  (1828).

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • De zanger zet ons aan het denken over rassenhaat en wapenbezit. Welke boodschappen zitten er nog meer in de song verborgen?
  • In hoeverre ‘dansen’ we ook in Nederland gewoon door na een reeks ernstige gebeurtenissen? Stel dat jij in deze song de achtergrond gebeurtenissen zou mogen inpassen. Welke dingen zou jij in de videoclip invoegen?
 Bron: 3FM

 

 

Share

Geef een reactie