Vega(n) als jongerentrend?

Afbeeldingsresultaat voor youth vegetables

Vlaamse jongeren worden massaal vegetariër‘, aldus de kop van de media in Vlaanderen vorig jaar. Ook in Nederland groeit het aantal vegetariërs, flexitariërs en veganisten. De cijfers laten zien: we eten elk jaar minder vlees. Redenen om niet elke dag vlees te eten zijn variatie (37%), gezondheid (24%), het milieu (23%),dierenwelzijn (20%) en geld besparen (17%).

Vegetariërs zijn volgens het Vlaamse artikel gemiddeld vaker vrouwen dan mannen, en velen zijn het rond de leeftijd van 12 geworden, omdat ze medelijden hadden met dieren. 

Maksim Kolk (16), is veganist, hij werd gegrepen door een Canadese fitness-YouTuber én promotor van een veganistische lifestyle, die vlogt onder de naam Vegan Gains. De belangrijkste reden om voor vegan te kiezen, was voor de 16-jarige het dierenleed:

‘Kuikens worden vermoord en kalfjes gaan vaak al jong naar de slacht. Dat is echt vreselijk. En dat allemaal omdat wij zo graag vlees en eieren eten. Als je weet dat je een ander wezen ermee schaadt, dan stop je er toch mee?’ 

Vragen om als docenten, jongerenwerkers en ouders te bespreken:

  • Herkennen jullie de trend dat er steeds meer jongeren 
    vegetariër, flexitariër of veganist worden? 
  • Op welke leeftijd zouden Nederlandse jongeren kiezen voor een andere lifestyle als het gaat om voedsel of kleding? Ook rond het twaalfde jaar?

Bronnen: Humo.be | Algemeen DagbladDe Vegetariërsbond 

Share

Geef een reactie