Tussenjaar terug van weggeweest

Gerelateerde afbeeldingHet aantal jongeren dat er na de middelbare school een jaartje tussen uit knijpt neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van Nuffic, de organisatie die alle cijfers bijhoudt over internationalisering en mobiliteit in het onderwijs. Een tussenjaar, of een gap year zoals dat nu vooral heet, is voor veel jongeren èn ouders de normaalste zaak van de wereld geworden.

Al jarenlang stijgt het aantal jongeren dat na de middelbare school een tussenjaar neemt. Alleen in 2014 en 2015 was er een daling, vanwege onzekerheid over de basisbeurs. Dat was voor veel jongeren de aanleiding om nog snel aan een studie te beginnen, zegt Nuffic-onderzoeker Daan Hubert. Inmiddels is de basisbeurs afgeschaft en het aantal ‘tussenjaarders’ aan het begin van het studiejaar 2016/2017 is weer toegenomen.

Uit het onderzoek van Nuffic blijkt dat jongeren vooral een tussenjaar nemen om zich beter te kunnen oriënteren of voorbereiden op een studiekeuze. Ook komt naar voren dat jongeren die na een gap year beginnen met een studie iets minder vaak uitvallen dan studenten die direct na hun middelbare school zijn begonnen.

Vraag voor jongerenwerkers, ouders en docenten:

  • Ken je jongeren die een tussenjaar hebben genoten? Wat heeft het ze gebracht?
  • Welke jongeren zou jij een tussenjaar aanraden?
  • Op welke dingen letten jongeren bij de keuze van een gap-year? 
  • Heeft een tussenjaar ook nadelen? Voor wie? 
Bron: Eenvandaag.avrotros.nl
Share

Geef een reactie