
Meer dan 200.000 jongeren hebben in de afgelopen weken hun examen gedaan. Niet iedereen gaat gelijk doorstuderen of werken. Een recordaandeel scholieren stelt dat nog even uit. Het percentage jongeren dat een tussenjaar neemt is sinds 2008 gestegen van 6,7 naar 10,5 procent.
Dagblad de Gelderlander sprak met Daniëlle Vogels (47). Zij is naast jongerencoach ook oprichter van het TussenjaarKenniscentrum. Vogels stelt: ‘Door het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het studieleenstelsel is de druk op scholieren toegenomen om meteen de juiste studie te kiezen. Als jongeren na een jaar besluiten toch met hun opleiding te stoppen, hebben ze maandenlang voor niets geleend. Daarom kiezen ze na de middelbare school vaker voor een zogeheten gap year. In die maanden gunnen ze zichzelf de tijd om beter over een goede studiekeuze na te denken.’
Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van Nuffic (de Nederlandse instantie voor onderwijsinternationalisering), blijkt dat zo’n zeven op de tien scholieren die voor een tussenjaar kozen zich na afloop van dat jaar zekerder voelden over de keuze voor een studie in het hbo of wo.
Vragen voor jongerenwerkers, ouders of docenten:
- Ken jij jongeren die dit jaar een tussenjaar gaan doen of willen gaan doen?
- Hoe vullen de meeste jongeren hun tussenjaar in? Reizen, werken, studiekeuzetraject of misschien wel een religieus vormingstraject?
- Check programma’s als breekjaar.nl en het christelijke tussenjaar Inside-out. Wat spreekt je aan in het aanbod?
Bron: Gelderlander.nl
1 Response