#TRUESELFIE

3 op de 10 jongeren tussen de 16 en 34 jaar voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief, of zijn dat nog steeds. Dat blijkt uit een onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag, dat ruim 3.400 jongeren ondervroeg. Jongeren vinden het moeilijk om erover te praten terwijl dat juist zo belangrijk is. 3FM wil psychische issues bespreekbaar maken en organiseert daarom vanaf maandag de #trueselfie-week.

Meer dan de helft van de jongeren schaamt zich voor hun depressieve gevoelens. ‘Als gezonde jongeman van 26 ‘hoor’ je deze problemen niet te hebben. Toegeven is ontzettend moeilijk,‘ zegt een deelnemer. Volgens 7 op de 10 jongeren met depressieve gevoelens heerst er een groot taboe. ‘In onze maatschappij wordt een psychisch probleem afgedaan als een persoonlijke tekortkoming of een falen,’ vertelt een andere deelnemer.

Stress, somberheid, slaapproblemen en eenzaamheid zijn de meest voorkomende klachten. ‘Ik had te maken met verschillende deadlines en die kon ik niet halen. Enerzijds kwam dat juist door perfectionistisch gedrag, anderzijds door het gevoel van onzekerheid. Dat resulteerde in een tijd waarin ik mezelf toch wel een mislukkeling vond.’ 

Vragen om als ouders, jongerenwerkers en docenten te bespreken:

  • Zijn de uitkomsten uit het onderzoek herkenbaar?
  • Zoek via social media naar de berichten die al onder de #trueselfie zijn gedeeld. Wat valt je op?
  • Welke interventies, activiteiten of andere dingen helpen er naast de #trueselfie-week aan mee om het thema bespreekbaar te maken?
Bron: 3FM
Share

Geef een reactie