Aan de universiteit van Bristol kunnen eerstejaarsstudenten vanaf volgend jaar een cursus in ‘geluk’ volgen. Plezier ervaren, dankbaarheid uitdrukken, willekeurig goede daden doen, sociale verbindingen installeren, lichaamsbeweging vergroten, beter slapen: ziedaar enkele van de oefeningen die op het programma staan van de cursus ‘Science of happiness’ die professor Bruce Hood, een psycholoog met specialisatie in de cognitieve neurowetenschappen, vanaf volgend jaar zal doceren.
De universiteit van Bristol gaat daarmee niet over één nacht ijs. Vorig jaar werd de cursus voor het eerst georganiseerd, op vrijwillige basis. Vierhonderd studenten volgden toen de lessen. Op basis daarvan worden volgend jaar véél studenten verwacht. ‘Honderden’, zegt Hood in The Independent. ‘Niet enkel studenten psychologie, ik verwacht ze uit elke studierichting.’ De cursus werd vorig jaar opgezet als antwoord op een groeiende ongerustheid over het mentale welzijn van studenten. In de voorbije drie jaar overleden twaalf studenten die aan de universiteit studeerden; in acht gevallen was dat te wijten aan zelfdoding.
Vanaf september, twaalf weken lang, zullen de studenten leren of geluksgevoel genetisch bepaald is, of en hoe je er iets kunt aan doen, hoe onze geest geluksgevoelens verstoort en welke impact cultuur heeft. Ze hebben één uur les per week en moeten een ‘gelukskern’ bijwonen. Er wordt verwacht dat ze vaardigheden oefenen. ‘Het is niet de bedoeling dat studenten hiermee een gemakkelijke optie kiezen’, aldus Hood. ‘We hebben uit het proefjaar veel geleerd en vragen veel inspanning en engagement.’ Dat de cursus tot 20 van de 120 te verdienen studiepunten kan opleveren, noemt Hood ‘erg betekenisvol’.
De grote inspiratie voor Bristol is de ‘Psychology and the good life’-cursus van Laurie Santos, die vorig jaar aan de Amerikaanse Yale-universiteit begon als antwoord op symptomen van stress, angst en depressie. Een kwart van de studenten volgt de lessen, die sinds kort ook online staan.
Vragen om met jongeren te bespreken:
- Wat vind je van het idee van de Science of happines? Zouden de universiteiten dit in Nederland ook niet moeten organiseren?
- Welke onderdelen mogen in deze lessenserie volgens jou niet ontbreken?
Bron: DeStandaard.be
1 Response