Steeds meer kinderen groeien op in gebroken gezinnen

Steeds meer kinderen groeien op in gebroken gezinnen. Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet samen met allebei hun ouders. Opvallend genoeg lopen kinderen van ongehuwde vaders en moeders meer risico in die situatie te belanden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vandaag uitkomt. De relaties van ouders in de afgelopen jaren werden nauwkeurig onder de loep genomen. Zo wordt niet alleen gekeken naar getrouwde paren, maar ook stellen die niet in het huwelijksbootje stapten. Wat blijkt: kinderen van die laatste groep hebben relatief vaker te maken met ouders die uit elkaar zijn. Dick ter Stege van het CBS kan geen exacte verklaring geven waarom dat het geval is. ‘Maar we hebben wel enig idee hoe dat zit. We zien dat ouders die vinden dat hun relatie goed zit eerder besluiten om te trouwen. Stellen die nog niet getrouwd zijn, doen dat vaak later wel, nadat ze een kind krijgen. Het tweede kind wordt dan wel geboren met gehuwde ouders.’

Elk jaar krijgen 53.000 kinderen te maken met een breuk tussen hun ouders. Bij 33.000 van hen betrof het in 2016 een echtscheiding, bij 20.000 kinderen waren de ouders niet getrouwd. Het aantal echtscheidingen is al jaren stabiel, maar het percentage kinderen dat niet met beide ouders woont, neemt toe ten opzichte van 1997 met tien procent, naar dertig procent in 2017.

Vragen voor docenten en jeugdwerkers:

  • Op welke manier merk jij iets van het toenemende percentage van kinderen dat niet met beide ouders woont? 
  • Leven er bij de kinderen bij wie het speelt ook andere vragen?
  •  Hoe merk je dat je ook iets voor deze kinderen/jongeren kunt betekenen? 

 

Bron: AD.nl
Share

Geef een reactie