Scheldwoorden Top 5 Kids

Kinderen op de basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. De meeste scheldwoorden gaan over het uiterlijk, zoals dikzak of skelet. Dat blijkt uit de PestThermometer. De ‘thermometer’ is een peiling onder kinderen en leerkrachten uit groepen 6, 7 en 8. Naast scheldwoorden over het uiterlijk komen de woorden homo en gay, of uitspraken als ‘je stinkt’ of ‘je ruikt vies’ steeds vaker voor.

Top 5 van pestwoorden onder basisschoolkinderen uit de groepen 6, 7 en 8:
1. Lelijk.
Allerlei uiterlijkheden, zoals ‘dikzak’ of ‘skelet’. Volgens de pestende kinderen slechts een “bijnaam”. Volgens de gepeste kinderen heel naar om te horen.
2. Homo of gay.
Jongens en meisjes gebruiken (vanaf groep 6) deze scheldwoorden steeds vaker voor jongens.
3. Vies.
Een kind wordt gepest alsof/met dat het stinkt of ruikt. Kinderen weigeren naast hem/haar te zitten in de klas.
4. Heks, prinses, pestvogel, relnicht.
Allerlei scheldwoorden of bijnamen die iemands gedrag benoemen.
5. Kutkind.
Kut als bijvoeglijk naamwoord dat ook aan personen wordt gekoppeld zoals: ‘kutkind, kutbroer, kutzus, maar ook: kutjuf of kutmeester.

 

Bamber Delver is directeur van de academie en vindt dat ouders en leerkrachten bij schelden meteen moeten ingrijpen. Aan het AD vertelt hij: ‘Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet ‘schattig’ of ‘niet zo gemeend’. Het is keihard.’ Volgens Delver wordt in groep 8 het pesten harder.

De resultaten werden donderdag in Utrecht besproken tijdens het vijfde Nationaal Congres Pesten. Dat is ook de Landelijke Dag tegen Pesten. De PestThermometer Kinderen is gebaseerd op gesprekken met kinderen, ouders, leerkrachten, Anti Pest Coördinatoren en Nationaal MediaCoaches. De PestThermometer is geen wetenschappelijke peiling en geeft naar de mening van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij accuraat de tijdgeest weer.

Vragen om als ouders, docenten en kinderwerkers te bespreken:

  • Welke scheldwoorden hoor jij kinderen om je heen gebruiken?
  • Grijp jij in bij schelden? Hoe?
  • Geef jij zelf het goede voorbeeld?
Bron: Nederlandseonderwijsgids.nl
Share

Geef een reactie