Rappers NL voor de rechter?

Stichting Music#MeToo klaagt aantal Nederlandse rappers aan

De in februari opgerichte stichting Music#MeToo daagt Nederlandse rappers als Ali B., Boef en Frenna voor de rechter vanwege ‘vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie’.
Ook de bestuurders van hun platenlabels SPEC en TopNotch en het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group moeten zich volgens de stichting in de rechtbank verantwoorden.

De stichting wil rappers als Boef en Frenna niet voor de rechter wil dagen vanwege hun vrouwonvriendelijke songteksten, maar vooral vanwege hun gedrag. Zo raakte Boef, die bij Spec onder contract staat, vorig jaar in opspraak toen hij vrouwen kechs (‘hoeren’) noemde in een video op Snapchat. En Frenna werd in Suriname veroordeeld voor seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

De stichting Music#MeToo wil ‘ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche tegengaan. Vrouwonvriendelijke teksten en seksueel expliciete video’s van rappers zorgen volgens de stichting voor een cultuur waarin vrouwen worden gezien als lustobject en kunnen leiden tot het exposen van vrouwen: het doorsturen van naaktfoto’s of seksvideo’s.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Goed idee van de stichting om een onderscheid te maken tussen de songteksten en gedrag in real life?
  • Stel dat jij een rapper zou zijn, hoe groot zou de kans zijn dat jij voor de rechter zou moeten verschijnen?

1 Response

Geef een antwoord