De Kinderbisschop

Het feest van de Onnozele Kinderen of Onschuldige Kinderen wordt op 28 december gevierd. Op die dag herinnert de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes de Grote werden gedood. (Het verhaal in de Bijbel volgens Matteüs 2:16-18). De katholieke traditie leert dat God, de jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias. Sinds de vijfde eeuw worden zij daarom als heiligen vereerd.

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het ‘festum puerorum’. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. In de loop van de tijd werd Onnozele Kinderen een (kerkelijk) kinderfeest. In Nederland verschoof het feest naar de achtergrond door het Sinterklaas feest.

Op Onnozele Kinderen waren vroeger de kinderen de baas en trokken zij als volwassenen gekleed langs de deuren om geld of snoep te vragen. Dit bedelen om snoep en geld gaat terug op het kinderbisschopsspel. Bij het kinderbisschopsspel werd tijdens de Vespers onder het Magnificat onder de scholieren een kinderbisschop gekozen. Deze jongen trad dan enkele dagen in klooster- en kapittelkerk als bisschop op. Met een groep kinderen als aanhang ging hij bij hoogstaande personen van kerk en gemeente eten en kreeg daar ook kleine geschenken. Ook verkleedpartijen hoorden bij het feest en er werden geschenken gegeven aan de koorknapen. In veel gezinnen mag het jongste kind kiezen wat er die dag gegeten wordt.

Vragen om als ouders, kinderwerkers en leerkrachten te bespreken:

  • Een goede zaak dat Sinterklaas het feest van de Onnozele kinderen wat naar de achtergrond heeft geschoven? Waarom wel/ niet? 
  • Wat zou er veranderen als kinderen de baas zouden zijn in de kerk? Wat zouden ze veranderen als kinderbisschop of junior dominee? 
  • Bekijk het filmpje met het advies dat de wereldverbeteraars de Katholieke Kerk van Vlaanderen hebben gegeven. 
Bron: Wereld Feesten Almanak
Share

Geef een reactie