Nieuwe gelukscijfers jongeren

Nederlandse jongeren behoren al jaren tot de meest gelukkige jongeren van Europa. Al sinds dit onderzoek in 2001 is gestart staat Nederland in de top 5. Vaak samen met de landen Finland, IJsland, Albanië en Armenië. De minst gelukkige jongeren wonen in Turkije, Roemenië en Polen.De Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoeken iedere vier jaar onderwerpen die jongeren tussen de 11 en 16 jaar aangaan. Dit jaar is er gekeken naar de relatie met ouders, genotsmiddelen, schooldruk en sociale media.

Belangrijke uitkomsten uit het onderzoek:

  • De relatie tussen jongeren en hun ouders is over het algemeen heel goed. Op 16-jarige leeftijd zegt de overgrote meerderheid dat het gemakkelijk is om zorgen met een ouder te bespreken.
  • Het aantal middelbare scholieren dat schoolwerk druk voelt neemt flink toe. Van 16 procent in 2001 naar ruim 35 procent in 2017. Er is echter geen toename in psychische problemen, de afgelopen vier jaar.
  • Gemiddeld zo’n tien procent van de jongeren onder de 17 heeft ooit seks gehad. Van de 16-jarigen heeft 23 procent het al een keer gedaan. Echter in 2009 gebruikte ruim 80 procent van de jongeren die al seks hadden een condoom, afgelopen jaar was dat 55 procent.
  • Nog steeds heeft 40 procent van de 15-jarigen en 53 procent van de 16-jarigen in de laatste maand alcohol gedronken. En ruim 70 procent van deze alcoholgebruikers drinkt minstens vijf glazen alcohol op een avond.
  • Het percentage jongeren uit het voortgezet onderwijs dat ooit een e-sigaret heeft gerookt is met 28 procent voor het eerst hoger dan het percentage dat ooit tabak heeft gerookt (17 procent).
  • Sociale media: meer dan 30 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft de hele dag door contact met anderen op sociale media. Bij 7 procent van deze leerlingen is er echt sprake van problematisch gebruik met name bij meisjes. Jongens hebben vaker problemen met gamen. Ongeveer 13 procent van de jongens gamet ten minste 24 uur per week.

In totaal deden ruim 8000 kinderen mee aan het onderzoek, 1588 basisschoolleerlingen en 6718 middelbare scholieren.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wat is geluk?
  • Zit geluk in jezelf of maken anderen je gelukkig?
  • Hoe vaak moet je gelukkig zijn, wil je je leven gelukkig noemen?
Bron: NOS.nl
Share

Geef een reactie