Niet op school uit de kast komen

Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op hun school eerlijk te vertellen dat je homo of lesbisch bent. Uit het onlangs verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat iets meer dan de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat het bij hen op school wel gewoon kan, hoewel vooral tegenover vrienden.

Driekwart van de ondervraagde scholieren heeft er geen moeite mee om homoseksuele jongens of lesbische meisjes tot hun vrienden te rekenen. 30 procent geeft aan het vies te vinden als twee jongens met elkaar zoenen. Voor twee meisjes ligt dat percentage op 19 procent.

‘We zien dat de hele samenleving steeds positiever denkt over homoseksualiteit‘, zegt onderzoeker Lisette Kuyper van het SCP. ‘Ook op middelbare scholen. Leerlingen hebben minder moeite met zoenende koppels van hetzelfde geslacht en zien homoseksualiteit doorgaans niet als obstakel bij het sluiten van vriendschappen. Maar dat betekent nog niet dat het klaslokaal een veilige omgeving is om voor je oriëntatie uit te komen.‘ Zo denkt dat maar 12 procent van de scholieren op hun school er open over in de klas kan zijn.

Vragen voor jongeren, ouders, jongerenwerkers en docenten:

  • Bekijk de video van het NOS lokaal over het SCP-onderzoek over LHTB-ers in NL.
  • Kritische stemmen geven aan dat we in NL vooral ‘schijntolerantie’ vertonen. We doen alsof we tolerant zijn, maar als onderzoekers wat doorvragen dan blijken bijvoorbeeld veel mensen te ‘walgen’ van twee zoenende mannen. Hoe tolerant zijn we in Nederland volgens jou? Hoe tolerant ben jij in een cijfer van 1-10? 
  • Hoe ‘veilig’of ‘onveilig’ is het klaslokaal? Zijn er nog meer onderwerpen of thema’s waarover een jongere wel 2x nadenkt voor hij/ zij er iets over zegt in de klas?
Bron/ afbeelding: NOS.nl

 

Share

Geef een reactie