Nettiquette

Nettiquette (of netiquette) is een samenvoeging van de woorden netwerk en etiquette. De nettiquette omvat de ongeschreven richtlijnen en gedragsregels voor het gebruik van internet. De regels bepalen hun plek in de pikorde, maar beschermen hen ook tegen de publieke schandpaal. Wat zijn de ongeschreven regels van Instagram? Waarom is een hoektag niet tof en een tag op je oog wel?

‘Een oogtag is de beste tag. Tenzij je verliefd op elkaar bent, dan geef je een mondtag. Als je een selfie op Instagram plaatst, is het een ongeschreven regel om al je vrienden in die selfie te taggen. Je twee beste vrienden tag je dus in je ogen, je love interest op de mond en alle andere vrienden aan de randen van de foto. Iedereen doet het.’ (Puck)

‘Het is eigenlijk een soort nieuwe taal, maar dan eentje die alleen pubers spreken. Ouders snappen het niet. Die denken vaak dat het super-oppervlakkig is. Maar dat is niet zo.’ En ze heeft gelijk. Als je als puber weet hoe je deze impliciete taal moet lezen, geeft het je een bulk aan informatie: een constante update over de sociale structuren in je omgeving.

Vragen voor ouders, docenten en jongerenwerkers:

  • Bekijk de bovenstaande video. Ken jij deze ongeschreven regels van social media al? 
  • Wat leer je hiervan over de tieners met wie jij optrekt?
  • Wanneer stoppen adolescenten weer met deze codetaal volgens jou? 
Bron: NRC
Share

Geef een reactie