Mijlpalen van twintigers schuiven op (alweer)

Twintigers blijven steeds langer thuiswonen, studeren langer en krijgen later een baan of een huis. Het CBS heeft hun situatie vorig jaar vergeleken met die in 2008. Ook is de leeftijd waarop twintigers samenwonen of kinderen krijgen gestegen. Het grootste verschil met tien jaar geleden is de leeftijd waarop twintigers vast werk hebben. In 2018 had de helft van de 27-jarigen een vaste baan. In 2008 was dit vaak al op 24-jarige leeftijd.

Dat alles voor twintigers opschuift, is volgens het CBS een trend die al langer aanhoudt. Het is vooral te verklaren uit economische factoren die op elkaar inwerken. Studenten gaan later het ouderlijk huis uit door de invoering van het leenstelsel in 2015 en door hogere huren. Ook is het in vergelijking met 2008 nog lastiger om een vast contract in de wacht te slepen. En zonder vast inkomen is het weer moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Vragen voor leiders van religieuze gemeenschappen:

  • Check het filmpje en de cijfers. Kun je stellen: De adolescentie – ‘wegens succes verlengd’? 
  • Zouden jongeren bij andere economische omstandigheden wel eerder overgaan naar huisje-boompje-beestje denk je? 
  • Welke consequenties hebben de genoemde ontwikkelingen voor de binding van twintigers aan religieuze gemeenschappen? Op welke manier kan bijvoorbeeld een kerk of moskee inspelen op deze ontwikkelingen?

Bron: CBS.nl

Geef een antwoord