Me, myself and I?

Het percentage meerderjarigen dat in Nederland alleen woont is de afgelopen zeventig jaar toegenomen van 5 naar 22. En de komende decennia zet die trend zich voort, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Naar verwachting zijn er in 2047 op een meerderjarige bevolking van 15 miljoen zo’n 3,6 miljoen alleenwonenden (alleenstaanden). Bijna een op de vier volwassenen is dan dus alleenstaand.

  • Ook het aantal alleenstaande ouders met kinderen neemt toe. Dat was in 1947 nog 1 procent van de meerderjarige bevolking. Het CBS denkt dat dat in 2047 4 procent is.
  • Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren het vooral weduwen die alleen woonden. Maar tegenwoordig is ruim de helft van de alleenstaanden nooit getrouwd en een groot deel gescheiden.
  • Meer dan een op de vijf alleenwonenden heeft wel een relatie, vooral de twintigers onder hen. Zij willen vaak later wel samenwonen of trouwen.

Volgens het CBS zijn alleenwonenden lang niet altijd eenzaam. Integendeel: slechts 5 procent van de alleenstaanden voelt zich sterk eenzaam.

Vragen voor jongerenwerkers en leiders van geloofsgemeenschappen:

  • Herken je de trends die het CBS schetst in de geloofsgemeenschap waar je werkt? 
  • Welke uitdagingen en consequenties hebben deze ontwikkelingen voor de manier waarop je jonge mensen probeert te binden aan je gemeenschap?

 

Bron: NOS.nl
Share

Geef een reactie