Leren van het jongste kind

Onderzoekers van de universiteit van Calgary geloven dat het jongste kind in het gezin niet alleen van zijn oudere broer(s) of zus(sen) leert, maar dat het jongste kind de oudere kinderen juist empathie bijbrengen.

‘Hoewel ervan wordt uitgegaan dat ouders en oudste kinderen primaire invloed hebben op de ontwikkeling van de jongste, zagen we toch dat de jongere en oudere broers en zussen ook positief bijdragen aan elkaars empathie in de loop van de tijd.’ (Onderzoeker Marc Jambon)

Tijdens een onderzoek werden 452 broers en zussen (tussen de achttien maanden en vier jaar) uit Canada in de gaten gehouden: wetenschappers filmden gebeurtenissen binnenshuis en lieten moeders een vragenlijst invullen. Ook werden er verschillende oefeningen gedaan om het empathie-niveau van het oudste kind te bepalen. Zo keken ze naar de gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van de kinderen als een volwassenen deed of-ie pijn had.Wat bleek? Na anderhalf jaar zagen ze dat de empathie van het oudste kind was toegenomen.

Vragen om als ouders met elkaar te bespreken:

  • Herken je het inzicht uit het onderzoek?
  • Op welke manieren stimuleer jij het empathische vermogen van je kind? 
Bron: kekmama.nl / huffingtonpost.com
Share

Geef een reactie