Kinderkoning Yusuf Khalid

Afgelopen vrijdag was het Kleine Prinsjesdag. Deze dag wordt georganiseerd door Unicef, het is de jongerenvariant van de echte Prinsjesdag van vandaag. Kinderkoning Yusuf (14) las in de Ridderzaal zijn eigen ’troonrede’ in de aanwezigheid van scholieren, Tweede Kamerleden en bewindslieden. De Koning van de Jeugd kan zo elk jaar aandacht vragen voor een voor hem belangrijk probleem. 

‘Depressief zijn en niet voortdurend gelukkig zijn is een taboe onder jongeren. Dat moeten we doorbreken.’

Khalid wilde het hebben over depressief zijn en hoe je anderen kunt helpen. ‘Een vriendin van me had een depressief meisje in de klas. Ze merkte dat dat meisje zich steeds meer terugtrok, dus toen is ze naar de ouders van het meisje gegaan. Daardoor heeft ze professionele hulp gekregen.’ Een goed voorbeeld van hoe het beter kan, vertelt Khalid. Hij stelt in zijn troonrede dat we beter op elkaar moeten letten en vaker in gesprek moeten gaan als je denkt dat iemand depressief is.

Tijdens Kleine Prinsjesdag werd ook nog een debatbeker uitgereikt. Die ging naar het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Zij stelden dat kinderen recht hebben op gezondheid en daarom nog beter geïnformeerd moeten worden over gezond eten.

Vragen om met kinderen en jongeren te bespreken:

  • Bekijk hier een (deel) van de Troonrede die Yusuf heeft gehouden.
  • Wat zou jij als koning van het land in de Troonrede zetten? Wat moet er beter of kan anders in NL?
  • Schrijf op een half A4 je eigen troonrede!

Geef een antwoord