Kijkwijzer YouTube?

Afbeeldingsresultaat voor child with ipad free picture

Het CDA wil dat er werk wordt gemaakt van een kijkwijzer bij filmpjes op YouTube. De partij vindt dat kinderen die filmpjes op het platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal.

Drie jaar geleden nam de Kamer al een motie aan om geen onderscheid meer te maken tussen lineair en niet-lineair (video on demand) televisiekijken. Eind vorige maand werd een Europese richtlijn aangenomen die minderjarigen moet beschermen tegen schadelijke filmpjes.

Diensten moeten straks omschrijven wat voor inhoud getoond wordt. “Dit zal in de Nederlandse wetgeving worden geïmplementeerd”, schreef minister Slob (Media) aan de Kamer.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) deed al eerder een pleidooi voor pictogrammen op YouTube die waarschuwen voor seks, geweld en grof taalgebruik. Het YouTube-kanaal Tieners plaatst zelf al langer symbolen bij filmpjes.

Het NICAM heeft een tool ontwikkeld voor video-deelplatforms zoals YouTube. Daarbij vult de uploader een vragenlijst in waardoor er een classificatie uit komt rollen, zegt directeur Van Stormbroek in het NOS Radio 1 Journaal. “Zo kom je als kind of als volwassene niet voor nare verrassingen te staan. Het ligt bij YouTube om mogelijk te maken dat dit kijkwijzer-tooltje in het uploadproces geïnstalleerd wordt.”

YouTube is voorlopig niet van plan een kijkwijzer in te stellen. De enorme hoeveelheid van het materiaal maakt dat nagenoeg onmogelijk, zegt een woordvoerder van moederbedrijf Google. “Tegen de tijd dat de nieuwe wet er is, zullen we kijken wat wij doen en wat de wet verlangt. Is daar een verschil tussen, dan zullen we aanpassingen verrichten.”

Het bedrijf heeft content-moderatoren in dienst, die met behulp van kunstmatige intelligentie kijken naar video’s die niet door de beugel kunnen. Tussen april en juni werden zo 8 miljoen video’s verwijderd. Maar of iets specifiek ongeschikt is voor kinderen, is volgens Google niet te zien.

Vragen om als ouders, jeugdleiders en leerkrachten te bespreken:

  • Goed idee van het CDA? Ja/ Nee
  • Uitvoerbaar plan denk je?
  • Wat vind jij belangrijker in de mediaopvoeding, beschermen of begeleiden? OF anders? 

Bron: NOS.nl

Share

Geef een reactie