Jongeren zetten het op een lopen voor het klimaat

Jesse (14), Lola (15), Ianthe (16), Dana (17) en Linda (18) lopen een klimaatmars door Nederland van 120 kilometer. De start was vrijdag om 12.00 uur in Wageningen en ze hopen volgende week vrijdagmiddag aan te komen in Den Haag, om daar de nationale klimaatstaking in te luiden. De ‘March for Future’ staat niet op zichzelf. In meer dan 150 landen over de hele wereld nemen mensen tussen 20 en 27 september deel aan klimaatstakingen. Op 23 september vindt de VN klimaattop plaats waar gesproken wordt over de maatregelen die genomen moeten worden.

De vijf jongeren kennen elkaar van Fridays for Future, een klimaatactiegroep opgericht door Greta Thunberg en ook actief in Nederland. Regelmatig komen tientallen jongeren door het land bij elkaar. Maar omdat de jongeren nog meer impact wilden maken, besloten vijf van hen een mars te lopen.De komende dagen willen ze in gesprek gaan met scholen, kerken, boeren en wethouders over waarom het belangrijk is dat de klimaatcrisis snel wordt aangepakt.

‘In juni werd het klimaatakkoord gepresenteerd met de woorden: ‘We nemen de tijd’. ‘Maar er is geen tijd meer om rustig aan te doen. De klimaatcrisis is nu.’ (Jesse, 14)

‘Ik word er boos van dat de regering en grote bedrijven te weinig doen om het klimaatprobleem op te lossen. Daarom had ik het gevoel dat ik zelf iets moest gaan doen.’ (Lola, 15)

School is akkoord dat Loka een week afwezig is, maar dat kostte haar wel wat moeite. ‘Ik heb in de zomervakantie een groot verslag moeten schrijven met mijn leerdoelen en plannen voor dit jaar. Maar dat is gelukt en nu staan ze achter me.’ Maandag gaan de vijf naar haar middelbare school om een speech te geven. „Niet iedereen is ermee bezig, dus ik hoop dat ik zo meer bewustzijn kan creëren.”

Vragen om met tieners te bespreken:

  • Voor welke belangrijke doelen kom jij in beweging? 

Bron o.a.: Metronieuws

1 Response

  1. Pingback: gay site

Geef een antwoord