‘Hij is een Zij’ van start met zwangere Ruben

Afbeeldingsresultaat voor hij is een zij ruben

In een week vol #Nashville discussies ging ook de serie ‘Hij is een Zij’ weer van start. In ‘Hij is een Zij’ volgt Jan Kooijman een jaar lang jonge transgenders in hun dagelijks leven. Gisteren stond Ruben (20) centraal, Ruben is een transman én zwanger. Voordat hij zijn medische transitie gaat starten wil hij samen met zijn vriend Kelvin eerst heel graag een kindje. Presentator Jan Kooijman gaat langs bij de hoogzwangere Ruben die op punt van bevallen staat.

De komende weken vertellen diverse jonge transgenders openhartig over hun leven:

  • Tijdens het wakeboarden is er één ding wat Kess (19) enorm in de weg zit: zijn borsten. Hij staat op de wachtlijst voor de borstverwijderende operatie en het kan hem niet snel genoeg gaan.
  • Aan de make-up tafel komt Jody (24) erachter dat ze voorgoed door het leven wil gaan als vrouw. Tijdens de intense zoektocht naar zichzelf beseft ze dat vrouw-zijn meer is dan make-up, het zit diep van binnen. Het voelt als een bevrijding om dat gevoel eindelijk alle ruimte te geven.
  • Maria (21) groeit op in een kleine veenkolonie in Drenthe. In haar puberteit werkt ze als knecht op een boerderij. Het is de enige plek waar ze zichzelf kan zijn, want als jongen met opvallend vrouwelijk gedrag werd ze enorm gepest.

‘Hij is een Zij’, is wekelijks op dinsdag te zien om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Bekijk met elkaar de video.
  • Jan stelt: ‘Dit is voor mij de eerste keer dat ik een zwangere jongen zie’. Zou jij dit ook zo omschrijven? 
  • Wat maakt iemand man of vrouw? 
  • Op welke manier zou jij jonge transgenders in je omgeving kunnen ondersteunen?
Bron: KRO-NCRV.nl Foto: Instagram – Jan Kooijman

Geef een antwoord