Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!

Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met een campagne om depressies beter bespreekbaar te maken. Er is extra aandacht voor jongeren tussen de 13 en 18 en jonge vrouwen tot 35. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Het ministerie heeft onlangs een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.

‘Ik wilde gewoon iemand die begreep hoe ik mij voelde.’

Uit de peiling blijkt dat meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig vindt als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-één gesprek (79%). ‘Hey’ is voor omstanders letterlijk het begin van een gesprek. Want ook omstanders vinden het lastig om het gesprek te starten. Bijna de helft (45,6%) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Het risico is dat degene met depressieve signalen daardoor in een isolement komt en klachten verergeren.

Op 7 februari 2018 organiseert Hey het Moodcamp event. De hoofdactiviteit op Moodcamp is een hindernissenloop waarvan de obstakels zijn gebaseerd op verschillende aspecten van depressie. Denk bijvoorbeeld aan Het zwarte gat, Het web of de Uit-balans-baan. Zo leer je veel over depressie en kun je op een unieke manier ervaren hoe het is om met depressie te worden geconfronteerd. De website van de campagne bevat veel praktische informatie, waaronder een test om te checken of je last hebt van een depressie.

Vragen om als ouders, docenten en jongerenwerkers te bespreken:

  • Jongeren van 13-18 jaar zijn een risicogroep volgens het ministerie. Herkenbaar? 
  • Ken je depressieve jongeren in je nabije omgeving? 
  • Op welke manier help jij opvoeders, leeftijdsgenoten en anderen om op een goede manier mee te leven met jongeren met een depressie?
Bron: Rijksoverheid.nl

 

 

Share

3 Responses

  1. Pingback: opinie

Geef een reactie