Greta Thunberg vrouw van het jaar

Tienduizenden Nederlanders kwamen gisteren in Amsterdam letterlijk in beweging voor het klimaat. De grote inspiratie voor de klimaatbetogingen, de Zweedse Greta Thunberg, is uitgeroepen tot vrouw van het jaar in haar vaderland Zweden. Dat is gebeurd na een enquête door het instituut Inzio, in opdracht van de krant Aftonbladet. Een andere Zweedse krant, Expressen, heeft Thunberg ook tot vrouw van het jaar uitgeroepen. Daar gebeurde dat door een jury. De goed 1.000 bevraagde Zweden moesten antwoorden op de vraag welke Zweedse vrouw de voorbije twaalf maanden een bijzondere positieve invloed gehad heeft. Velen kozen ook hun vrouw, partner of mama.

‘Wow, dit is ongelooflijk, dit is zeer overweldigend en moeilijk te geloven. Het bevestigt dat ik, zoals ik probeer, een onderscheid maak. En dat ik zo jong ben is ook grappig, ik ben eigenlijk nog een kind.’

‘Ik denk niet dat ik een speciale persoon ben, maar ik heb een morele verantwoordelijkheid om te doen wat ik kan om de ontwikkeling om te keren en mensen te laten begrijpen wat er gebeurt als we ons gedrag niet veranderen.’ (Greta) 

Al sinds augustus 2018 protesteert ze elke vrijdag voor het Zweedse parlement om politici aan te sporen tot concrete actie tegen de klimaatverandering. In België, maar ook in vele andere landen, kreeg haar spijbelactie navolging. Thunberg protesteerde enkele weken terug nog samen met de Belgische jongeren. Volgende week vrijdag staan er over de hele wereld meer dan 860 acties in 75 landen gepland.

Vragen om met jongeren te bespreken:

 • Bekijk met elkaar de TED-talk van Greta Thunberg. Wat raakt je in haar verhaal?
 • Ken je nog meer echte tienerhelden die het verschil hebben gemaakt? 
 • Ze zeggen wel eens dat 16+ jongeren zich in de meest idealistische fase van hun leven bevinden. Waarom zeggen mensen dat denk je?  
Bron: demorgen.be

42 Responses

 1. Pingback: escape singapore
 2. Pingback: arrow games
 3. Pingback: Press Release
 4. Pingback: w88vn mobile
 5. Pingback: fastbet
 6. Pingback: movie
 7. Pingback: 1betqq
 8. Pingback: learn more
 9. Pingback: fun88.com
 10. Pingback: elo job
 11. Pingback: DarkMarket
 12. Pingback: Toronto Party Bus
 13. Pingback: taxi utrecht
 14. Pingback: 089680382
 15. Pingback: dang ki m88
 16. Pingback: Buy Vyvanse Online
 17. Pingback: satuqq
 18. Pingback: gaythailand
 19. Pingback: 123movies online
 20. Pingback: link vao sbobet
 21. Pingback: Darknet
 22. Pingback: Empire Market
 23. Pingback: Heineken Express
 24. Pingback: trang 88
 25. Pingback: w88hcm

Geef een antwoord