Don Bosco: Apostel van de jeugd

31 januari is de naamdag van Don Bosco, de stichter van de zogenaamde congregatie der salesianen. Don Bosco (1815-1888) is een belangrijke katholieke pedagoog met bijnamen als ‘Koning van de straatjongens’ en ‘Apostel van de verwaarloosde jeugd’. Don Bosco had zelf ook geen gemakkelijke jeugd, hij groeide op in armoede en zijn vader overleed toen de jonge Don slechts 2 jaar oud was.

‘Tijdens zijn priesterschap leerde Don Bosco de trieste levensomstandigheden van de jongens kennen in de voorsteden van Turijn. Jonge mensen doolden door de straten, werkloos, verloren, tot het ergste bereid. Hij wilde een eind maken aan die sociale wantoestanden. Het begon met een ontmoeting met een ontmoedigde jongen. De jongen bracht na een goed gesprek vrienden mee. Zo groeide een centrum waar de jongens terecht konden. Don Bosco probeerde goede arbeidsovereenkomsten af te sluiten tussen werkgevers, de jongens en hemzelf. Hij bouwde huizen, waar arme jongens konden uitgroeien tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en goede christenen.’ (Wikipedia)

Het Ignis webmagazine ging deze week in gesprek met Dominiek Deraeve over straatwerk en Don Bosco. Centrale vraag: Wat kan de patroonheilige van de jeugd ons leren in de omgang met jongeren?

Vragen voor jongerenwerkers, docenten en opvoeders:

  • Bekijk het korte interview met Dominique over het jongerenwerk en Don Bosco.
  • Volgens Dominique draait het in zijn aanpak met jongeren om ‘werk van de lange adem’, herkenbaar? 
  • Don Bosco had vanuit zijn geloof een gedrevenheid om de jongens van Turijn vooruit te helpen in hun leven. Waar haal jij je drive in het werken met jongeren vandaan?
  • Welk advies of inzicht neem jij mee voor je eigen situatie? 
Bron: Igniswebmagazine.nl
Share

Geef een reactie