In ‘Make the world Greta again’ volgt Vice.com de 16-jarige Greta en andere jonge protestleiders in de aanloop naar de eerste wereldwijde klimaatstaking, het was de grootste klimaatdemonstratie in de geschiedenis, waarbij 1,6 miljoen scholieren in meer dan 125 landen de straten op gingen.
We kennen het verhaal. In augustus 2018 spijbelde de Zweedse een dag van school om in haar eentje voor het klimaat te demonstreren bij het Zweedse parlement. Greta deed dit elke vrijdag opnieuw, en dat werd opgemerkt door steeds meer mensen – niet alleen in haar eigen land, maar in heel Europa. Het duurde niet lang voordat Fridays for Future werd opgericht: een wereldwijde klimaatbeweging die door jongeren wordt geleid, geïnspireerd op Greta Thunberg. Honderdduizenden scholieren van over de hele wereld hebben sindsdien op vrijdagen gespijbeld om te demonstreren, in de hoop regeringen te laten inzien dat het nodig is om actie te ondernemen om onze aarde te redden.
‘Het is ergens ook een goed teken dat mensen ons als bedreiging zien. Ik denk dat het betekent dat er iets aan het veranderen is.’ (Greta)
Girl-power
Een opvallende overeenkomst is dat de klimaatbewegingen vooral worden geleid door jonge vrouwen. Greta doet dat in Zweden, en de 22-jarige Luisa Neubauer in Duitsland. In België is de 17-jarige Anuna De Wever het gezicht van de Youth for Climate-beweging en in het Verenigd Koninkrijk was de 17-jarige Anna Taylor medeoprichter van het Student Climate Network, de groep die de belangrijkste demonstraties heeft georganiseerd.
Vragen om met jongeren te bespreken:
- De klimaatprotesten worden in een flink aantal landen geleid door jonge vrouwen. Komen de jongens minder snel in beweging voor het milieu denk je?
- Welke vrouwelijke leiders bewonder jij om hun girl-power?
1 Response