De halve klas is bi

DE GENDERFLUÏDE GENERATIE

Steeds meer jongeren noemen zichzelf bi, pan of queer. Traditionele hokjes als hetero, homo of lesbo beginnen te knellen. Dagblad Trouw sprak met deskundigen en schreef een boeiend artikel over de genderfluïde generatie.

‘Als ik iemand leuk vind, maakt het niet uit wie het is’

Het aantal mensen en jongeren dat zich biseksueel noemt neemt toe. Amerikaans onderzoek van YouGov uit 2018 toont dat een derde van de ondervraagde Amerikanen (tussen 18 en 34 jaar) zich niet hetero noemt. Volgens Brits onderzoek uit 2019 noemt 16 procent van de 18- tot 24-jarige ondervraagde Britten zich bi, acht keer zoveel als in 2015. In Nederland nog geen goed onderzoek gedaan naar hoeveel mensen biseksueel zijn. De LHBT-monitor van het SCP uit 2016 toonde aan dat 3 procent van de Nederlanders zich aangetrokken voelt tot beide seksen. Toch lijkt er onder jongeren een heel ander beeld te ontstaan.

Jongeren voelen zich vrijer als ze niet in de termen man of vrouw hoeven denken. Voor meisjes lijkt het wel meer geaccepteerd te worden om fluïde te zijn dan voor jongens. Jongens zijn meer dan meisjes geconditioneerd om of hetero of homo te zijn.

Vragen voor jongerenwerkers, ouders en docenten:

  • Is de bovenstaande trend herkenbaar onder de jongeren die jij ontmoet?
  • Waarom zou het ‘fluïde’ zijn van meiden makkelijker geaccepteerd worden dan bij jongens?

Bron: Trouw.nl

Geef een antwoord