Generatie Z droomt van…

YoungCapital en onderzoeksbureau Motivaction hebben Nederlandse Gen Z’s tussen de 15 en 17 jaar ondervraagd over hun dromen en toekomstplannen. De uitkomsten? Bijna de helft van de jongeren droomt gewoon van geld verdienen, maar er is meer. De Nederlandse jongeren zijn vastberaden om hun droombaan te bemachtigen, en daarom is 93% hier nu al actief mee bezig. 64% doet dit door het volgen van een opleiding/studie en 23% door praktijkervaring op te doen. Want, realistisch als ze zijn, ze weten dat de vereiste ervaring van levensbelang is.

De droombaan is voor een derde van de onderzochte jongeren een vaste baan bij een multinational. En een kwart wil aan de slag als zelfstandig ondernemer. Het moet in ieder geval een plek zijn waar ze zich met hun passie kunnen bezighouden. Als ze het dan toch voor het zeggen hebben, dan kiest 53% voor een bedrijf dat ook nog een steentje bijdraagt aan een betere wereld, en 46% voor een bedrijf dat innovatief is. Maar vooral belangrijk is dat ze straks een toffe baan hebben met leuke collega’s (volgens 84%) waar ze zichzelf als professional verder kunnen ontwikkelen (77%)

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Herken je iets van de uitkomsten van het onderzoek?
  • Waar moet jouw droombaan aan voldoen?
  • Past jouw baan in een groter plaatje? Op welke manier draagt jouw toekomstige job bijvoorbeeld bij aan een betere wereld? 

Bron: Lees hier het hele onderzoek.

Share

Geef een reactie