In een grafkist gaan liggen tijdens een festival. Het kon tijdens Lowlands 2019, waar Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC onder de noemer ‘De Dooie Hoek’ onderzoek deden naar wat de dood voor jongeren betekent. De uitkomsten van het onderzoek worden ingezet om (jonge) patiënten die ernstig ziek zijn te helpen met de voorbereidingen van het naderende overlijden.
In de Dooie Hoek werden drie aspecten onderzocht:
– wat vinden jongeren belangrijk om te doen voor ze dood gaan?
– hebben ze nagedacht over hun eigen uitvaart en hoe ze daarop reageren?
– hoe willen jongeren na hun dood herinnerd worden en voortleven op het internet?
Het doel van 400 respondenten was op de tweede dag van Lowlands al gehaald. Festivalgangers moesten allereerst hun bucketlist opstellen, een lijst van dingen die je nog wilt doen voor je dood. De zin ‘Before I die I want to….’ werd aangevuld met antwoorden als bungeejumpen, een wereldreis maken, cello leren spelen of in beweging blijven met mijn lichaam en geest. In het tweede deel is er de mogelijkheid om in een (open) doodskist te gaan liggen en je hartslag en bloeddruk te laten meten, terwijl je afscheidssong gedraaid wordt. Een meisje vertelt dat ze heel rustig werd van de ervaring, maar wel een hoge hartslag had.
Trouwens ook de sociale reacties op het hele begrafenisritueel werden in kaart gebracht. Zijn jongeren serieus, baldadig, giechelen ze vooral of is het eigenlijk allemaal doodgewoon? Naast de kist staan daarom wat stoelen en een katheder. Kans voor je vrienden om tijdens deze onverwachte ‘dienst’ ook wat mooie woorden te spreken die de ‘overledene’ betreffen. Iets wat ook regelmatig werd gedaan door de Lowlands bezoekers.
Vragen om met jongeren te bespreken:
- Welke song zou jij gekozen hebben om te draaien?
- Wat hoop je dat nabestaanden tijdens jouw uitvaart over jou zullen zeggen?