Gemiddeld zijn mannen in Nederland bijna 33 jaar oud wanneer ze voor het eerst vader worden. Bijna negen op de tien werkende vaders namen in 2017 bij de geboorte van hun kind een vorm van verlof op. Vakantieverlof of arbeidsduurverkorting werden het meest genoemd. Van alle werkende vaders met kinderen tot acht jaar maakte 11 procent gebruik van ouderschapsverlof. Het gebruik van verlofregelingen door vaders is de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.
Ruim 40% van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Het vaderschap heeft nauwelijks gevolgen voor de arbeidsdeelname van mannen: vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte. Volgens het CBS en Sociaal Cultureel Planbureau zouden de meeste vaders en moeders de zorg voor hun kinderen het liefst gelijk willen verdelen met een partner.
- Onder werknemers werken vaders doorgaans vaker thuis dan mannen zonder kinderen. Van de werkende vaders (30 tot 50 jaar) met één kind tot 12 jaar werkte 48 procent in 2017 thuis. Een kwart werkte op incidentele basis thuis. Daarnaast werkte bijna 17 procent uitsluitend vanuit huis. Zo’n 6 procent had een vaste thuis-werkdag vastgelegd in overleg met de werkgever.
- Werkende vaders met meerdere kinderen werken vaker thuis dan vaders met één kind. Meer dan de helft van de vaders met twee of meer kinderen (52 procent) werkte thuis, tegen iets minder dan de helft van alle vaders met één kind (48 procent).
Vragen voor vaders:
- Hoe komt het dat mannen over het algemeen niet minder gaan werken na de geboorte van hun kind? Waarom doen vrouwen dit wel?
- Heb jij nu meer tijd voor je zoon of dochter dan jouw vader vroeger voor jou?
- Wat vind je van de term ‘papadag’?
- Komt dit door de betere regelingen die geboden worden door de overheid en werkgevers?
- Welk cijfer geef je de kwaliteit van de tijd die je thuis bent met je kind(eren)?
Bron: CBS
41 Responses