Kinderen spelen steeds minder buiten

Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde nog maar 20 procent zelden buiten.

Een op de drie kinderen zegt eigenlijk wel vaker buiten te willen spelen. Een belangrijke barrière is dat ze speelplekken te saai vinden of dat ze te druk zijn met school en hobby’s. Veertig procent van de kinderen speelt liever binnen. 75 procent van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen en 48 procent voelt zich sterk en gezond na buiten spelen. Kinderen zouden volgens het onderzoek vaker naar buiten gaan als er meer spannende speelplekken en grasveldjes zijn of als ze minder last van verkeer zouden hebben.

De favoriete speelplekken zijn nu het schoolplein, de tuin en het bos. Ze worden minder enthousiast van hangplekken of skatebanen. Als kinderen buiten spelen dan willen ze het liefst fietsen, klimmen en klauteren of zelfverzonnen spelletjes doen. Een op de zeven kinderen heeft het te druk met school en hobby’s om buiten te spelen.

Vragen voor ouders, kinderwerkers en leerkrachten:

  • Herken je de resultaten?  
  • Op welke manier stimuleer jij kinderen om buiten te spelen?
  • Op welke manieren kun je ‘door naar buiten te gaan’ kinderen dingen leren over spiritualiteit en geloof? Maak eens een lijst van 5 dingen die je zou kunnen doen. 
Bron: NOS.nl

 

Share

Geef een reactie