Avatar tovenaars die infiltreren in het onderwijs?

Afbeeldingsresultaat voor freestock foto rugtas school

Het Meldpunt Sektesignaal – opgezet door het ministerie van Justitie en Veiligheid – gaat de Onderwijsinspectie wijzen op de verspreiding van gedachtegoed van zogenoemde Avatar-cursussen op scholen. Televisieprogramma De Monitor en NRC melden dat deze “sektarische groepering infiltreert in het onderwijs”. De scholen die worden genoemd spreken de aantijgingen met klem tegen.

Avatar vertoont gelijkenis met de Scientology Kerk, die wordt bekritiseerd vanwege de mentale manipulatie van volgelingen. Democratische scholen hebben vaak leerlingen die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs. Het zijn particuliere scholen, waar het onderwijs door de ouders wordt betaald. De 73-jarige Amerikaan Harry Palmer is de bedenker van Avatar, dat wordt verkocht als zelfontwikkelingsprogramma. De voormalig volgeling van de Scientology Kerk predikt dat de aarde is gekoloniseerd door aliens en zijn gedachtegoed is doorspekt met ideeën uit Scientology, hindoeïsme en de new age-beweging.

Avatar zou geïnteresseerden in theorie willen leren te leven vanuit vrije wil, waardoor iemand beter kan bepalen hoe het bestaan uitpakt. Men laat zich niet meer een bepaalde kant op sturen door overtuigingen en verwachtingen die al aanwezig zijn, maar gaat ervaren wat iemand zelf eigenlijk wil. Naar eigen zeggen is de beweging een van de snelst groeiende ter wereld. Nederland telt ongeveer 1.600 Avatar-trainers.

Vragen voor ouders en docenten:

  • Al eens gehoord van de Avatar-levensvisie? 
  • Zijn dit soort berichten een ‘storm in een glas water’? Of is er toch meer aan de hand? 
Bronnen: NOS.nlAD.nl
Share

Geef een reactie