Bijna helft jongeren zou voor abortus kiezen

Bijna 50 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zou abortus plegen bij een ongewenste zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van 24Baby.nl onder ruim duizend jongeren. Het onderzoek is gedaan door zeven havoleerlingen van het Bonaventuracollege in Leiden. Hoewel bijna 80% aangeeft later één of meer kinderen te willen, zou 47% het kind laten weghalen bij een ongewenste zwangerschap. In de resultaten valt op dat vooral gymnasiasten (54%), in vergelijking met andere opleidingsniveaus, abortus zouden plegen.

‘We hadden deze uitkomst niet verwacht.’ – Tessa Ören (16) en Aimee Goossensen (16).  

Volgens kindercoach Daniëlle van den Burg neigen jongeren naar deze keuze, omdat ze de impact van een abortus niet begrijpen: ‘Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen zich nog niet genoeg inleven in die situatie. Bovendien zijn hun hersenen nog niet voldoende gerijpt om de gevolgen te overzien.’

Jongens en meisjes denken hetzelfde over een eventuele ongeplande zwangerschap. Uit het onderzoek kwamen geen significante verschillen tussen beide groepen. In een dergelijke situatie kiezen beide het meest voor abortus, waarna het kind houden volgt met 39%. Het kind laten adopteren (7%) of naar een pleeggezin sturen (7%), zijn minder populaire opties.

Vooral jongeren van 17 jaar zouden voor een abortus kiezen (54%). Bij jongeren van 18 jaar neemt deze groep af (43%), maar ook de jongere respondenten kiezen minder vaak voor een abortus. Bij de 14-jarigen loopt dit al terug naar 39% en bij de 13- en 12-jarigen zou respectievelijk 28% en 25% van de jongeren kiezen voor een abortus. Jongeren van 12 t/m 14 kiezen er liever voor om het kind te houden (51%).

Vragen voor ouders, jongerenwerkers en docenten:

  • Bijna 50% van de jongeren zou bij een ongewenste zwangerschap voor abortus kiezen. Is dit percentage een verrassing voor jou? Welk percentage zou jij hebben voorspeld? 
  • Kindercoach Daniëlle van den Burg denkt dat jongeren van 12-18 jaar zich nog niet genoeg kunnen inleven in de situatie en de gevolgen op de lange termijn niet overzien. Eens/ oneens?
Bron: 24Baby.nl
Share

Geef een reactie