1 op de 7 kinderen speelt nooit buiten

Afbeeldingsresultaat voor kids playing outside

1 op de 7 kinderen speelt nooit buiten. Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton onder kinderen van 4-14 jaar. Al jaren blijkt uit onderzoek dat steeds minder kinderen buitenspelen. Maar nu blijkt dat sommige kinderen dat dus nooit doen.
Hoe hoger de opleiding van de ouders, hoe minder hun kinderen buitenspelen. Kinderen spelen liever binnen, met name om te gamen. Met als gevolg dat er ook nauwelijks speelmaatjes in de buurt te vinden zijn. 

Gemiddeld spelen kinderen 8,4 uur per week buiten. 58 procent van de ouders geeft aan dat hun kinderen minder dan dit gemiddelde buitenspelen. Er deden twaalfduizend ouders mee aan het onderzoek. Meer dan de helft van de kinderen die buiten spelen, speelt in de eigen tuin of op de stoep met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt. Toch speelt iets meer dan 50 procent van de kinderen “vaak alleen”; dit zou verklaard kunnen worden doordat trampolinespringen de favoriete activiteit is.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vrij buitenspelen juist belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zo verbetert hun motoriek, worden ze creatiever en leren ze zelf problemen op te lossen. Uiteindelijk is buitenspelen ook goed voor hun gezondheid: kinderen kampen minder met overgewicht en door meer beweging krijgen ze later bijvoorbeeld minder hartproblemen.

Vragen om als opvoeders te bespreken:

  • Stimuleer jij je kind voldoende om buiten te spelen? Kom je zelf voldoende buiten?
  • Tegenover 1 uur gamen, moet minimaal 1 uur buitenspelen staan. Mee eens?

Bron: AD.nl| Jeugdjournaal.nl

1 Response

  1. Pingback: chubby gay dating

Geef een antwoord