1 op de 5 kerken is niet meer in gebruik als kerk

Afbeeldingsresultaat voor skatekerk arnhem
Skatekerk in Spanje

Een op de vijf kerkgebouwen in ons land is niet meer in gebruik als kerk. Van de bijna 6900 kerken in Nederland hebben een kleine 1400 een nieuwe bestemming gekregen. Trouwbracht de situatie in kaart. Wat blijkt: De meeste herbestemde kerken hebben nu een culturele of maatschappelijke functie, zijn veranderd in een woonhuis of appartementencomplex, of zijn in gebruik als bedrijfsruimte.

Kardinaal Eijk voorspelde vorig jaar dat in het aartsbisdom Utrecht over tien jaar nog hooguit 15 van de 280 kerken in gebruik zullen zijn. CIO-K, de organisatie die namens de kerken in Nederland bij de overheid aan tafel zit, schatte in 2016 dat 30 tot 80 procent van de kerken zijn religieuze functie zal verliezen.

Young & Holy heeft in het verleden meerdere voorbeelden getoond van kerkgebouwen met een nieuwe functie. Denk aan de skatekerk in Arnhem, en de ijsbaan in een kerk in Gouda.

Vragen voor jongeren:

  • Welke activiteiten voor jongeren vind jij passen in een kerk die leeg komt? Zijn er dingen die je echt vind passen bij zo’n gebouw?
  • Is een kerkgebouw zonder ‘kerkdiensten’ een neutraal gebouw of zit het toch net wat anders? Hoe dan?

Bron: Trouw

1 Response

Geef een antwoord