Zwarte Pieten ontheiligen de kerk

Zwarte pieten die onder meer de Macarena dansten in de Barbarakerk in Bunnik hebben de kerk ontheiligd. Vorige week dinsdag werd een boeteviering gehouden om dat weer ongedaan te maken, zo schrijft het Bunniks Nieuws. Een medewerker van de kerk bevestigt het verhaal, maar verwijst naar het bisdom, dat de ontheiliging bekrachtigde.

Het filmpje met de dansende pieten op het priesterkoor (het verhoogde deel voor in de kerk waar het altaar op staat) was te zien op Slotstad TV. Daarop kwam een inwoner van Bunnik, bij wie dat niet in goede aarde viel, in actie. Hij waarschuwde het bisdom. Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, vond het dansen op het priesterkoor volgens het Bunniks Nieuws niet gepast. ‘Een Rooms-katholiek kerkgebouw is uiteindelijk een heilige plaats, waarvan het priesterkoor het liturgisch centrum vormt. Dat is dus niet de plek om dansen op te voeren, dat doet afbreuk aan het heilige karakter van de plek’, zei een woordvoerder van het bisdom.

Vooral het dansen van de Macarena, viel in verkeerde aarde. De songtekst van de Macarena gaat over fysiek genot. ‘Dale a tu cuerpo alegria Macarena’ betekent zoveel als ‘Geef je lichaam vreugde Macarena.’ Met de boeteviering door pastoor Fred Hogenelst en pastor Anton ten Klooster werd de heiligschennis weer goedgemaakt. Drumfanfare Victoria is zich volgens mede-organisator Joop van Rijn van geen kwaad bewust. ‘Wij doen dit al vijftien jaar zo. Als het dansen op het priesterkoor niet meer mag dan heb ik daar geen problemen mee. ‘Ik heb respect voor andermans mening. Dan dansen we gewoon in de zaal, draaien we de boel om.’

Het bisdom laat weten dat ze wel wil dat wil dat er betere afspraken gemaakt worden. ‘Het is niet de bedoeling om elk jaar opnieuw na deze intocht een boeteviering te houden.’

Vragen voor kerkleiders en opvoeders:

  • Bekijk het zwarte pieten fragment op Slotstad TV
  • Kan de Macarena dans het priesterkoor ontheiligen volgens jou? Leg uit.
  • Maak het voor jou uit of een kinderfeest wordt gehouden in een kerk in functie? In welke mate is dat anders dan de Macarena dansen in een leegstaande kerk?
Bron: AD.nl Foto: still uit de video van  Slotstad TV © Kees Linnenbank

 

 

 

Share

Geef een reactie