Zentangle

Zentangle is een kunstvorm en een meditatievorm. Het is ontwikkeld door artieste Maria Thomas en meditatie-monnik Rick Roberts vanuit de Verenigde Staten. Zentangle lijkt wat op het gekrabbel dat ontstaat op de rand van de krant als mensen een pen in de hand hebben en gelijkertijd bellen. Ook schriftjes van kinderen en tieners staan vol met dit soort krabbels. Deze krabbels noem je ook wel doodle’s of tangle’s. Het maken van deze krabbels werkt zeer ontspannend en zelfs meditatief vandaar de voorvoeging ‘zen’. Zo zijn de Zentangle’s ontstaan.Het woord ‘Zendala’ is een samenvoeging van de woorden ‘Zentangle’ en ‘Mandala‘. 

454813_origHet verhaal over het ontstaan van zentangle is op diverse websites te vinden: ‘Op zekere dag liep Rick de werkruimte van Maria binnen en zag hoe zij prachtige letters aan het versieren was. Ze leken op de mooie initialen in ‘The Book of Kells’, het beroemde manuscript dat rond het jaar 800 door Keltische monniken geschreven werd en beschouwd wordt als een hoogtepunt van de westerse kalligrafie. Hij sprak haar aan en toen leek het net alsof Maria uit een ‘bijna-trance’ kwam. Zijzelf omschreef deze ervaring als een gevoel van vrijheid, welzijn en totale ontspanning, gecombineerd met complete focus, aandacht.  Daarin herkende Rick datgene wat er bij een meditatie gebeurt, iets waar hij 17 jaar ervaring mee had opgedaan. Zo begon hun ontdekkingsreis, waarbij ze meditatie en tekenen combineerden  tot een eenvoudige en elegante methode, die ze de naam ZENTANGLE gaven.’

Vragen om met kinderen te bespreken:

  • Vind jij tekenen ontspannend?
  • Probeer eens plaatjes te vinden van ‘The Book of Kells’. Waarom hebben de monniken zo hun best gedaan om de Bijbel over te schrijven en te versieren? 
  • Wat is het verschil tussen een mandala, een zentangle en de kalligrafie van The Book of Kells?
Share

Geef een reactie