Het feminisme van Wonder Woman

De nieuwe film Wonder Woman lijkt een groot succes in de bioscoop. Wonder Woman gaat over een prinses van de Amazones met superkrachten. Wonder Woman, een Amazone die haar leven lang op een afgelegen Grieks eiland heeft gewoond, wordt omringd door vrouwelijke medestrijders. Diana is de sterkste van allemaal. Zonder dat zij het zelf weet, is ze een halfgod, gecreëerd met behulp van Zeus. Ze is niet alleen de best getrainde vrouw op het eiland, ze is supersterk, kan huizenhoog springen en kan een soort explosief energieveld creëren met haar armen. Haar wonden helen extreem snel.

Volkskrant: ‘Met Wonder Woman waait er een frisse wind door het sleets wordende superheldengenre. Eén ding schitterde de afgelopen jaren door afwezigheid: een vrouwelijk perspectief. Van de ongeveer honderddertig superhelden(tv-)films die de afgelopen honderd jaar zijn gemaakt, hadden er acht een vrouwelijke hoofdrolspeler; de laatste was Elektra (2005).’ 

De Amazones hebben de goddelijke taak harmonie te herstellen als de wereld ten prooi valt aan oorlog. Wanneer een man, spion Steve Trevor, per ongeluk hun veilige wereld binnenkomt en vertelt over de Eerste Wereldoorlog, ziet Diana het als haar plicht om de vrede te herstellen en vertrekt met hem naar Londen om te vechten tegen de god van de oorlog.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Is het inderdaad tijd, voor een film met een vrouwelijke superheld?
  • Wonder Woman wordt onthaald als feministisch meesterwerk. Terecht?
  • Interview een klasgenote om te vragen hoe zij vindt dat Wonder Woman is neergezet.
    Wat kan beter?
  • Welke (gelovige) vrouwen bewonder jij? Waarom?
Bron: Volkskrant
Share

Geef een reactie