NK Poetry Slam – bokswedstrijd met woorden

Het is de week van de poëzie. Een vast onderdeel van de week is de NK Poetry Slam. In TivoliVredenburg Utrecht strijden de acht beste slamdichters om de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2017. Poetry Slam en Spoken Word performances zijn in de afgelopen jaren flink aan populariteit toegenomen.

‘Een poetry slam (naar Engels, to slam = smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg ‘slammers’, gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is.’  (poetryslam.nl)

‘Spoken word wordt vaak verward met slamdichten en voor een groot deel komen deze twee begrippen ook overeen. Het verschil is dat spoken word niet per se poëzie wil zijn.’ (Wikipedia)

Check hieronder een ‘Spoken Word’ uit 2016 gemaakt door klasgenoten van Larissa en meneer Tasdan. Larissa, 14 jaar, geboren in Nederland, dreigt het land uitgezet te worden en de klas vond het tijd om in actie te komen.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wat vind jij van de kunstvorm Poetry slam en Spoken Word?
  • Woorden hebben kracht. De teksten van spoken word en slamdichters zijn vaak serieus, of hebben een serieuze ondertoon. Waarover zou jij als slamdichter of spoken-word artiest iets willen zeggen?

 

Share

Geef een reactie