Waarom is Boeddha zo dik?

boeddha8 december is de Bodhidag. Een jaarlijks terugkerend feest van Boeddhisten waarop men de dag herdenkt dat de Boeddha onder een vijgenboom het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Deze boom wordt door de boeddhisten bodhi-boom, boom van de verlichting genoemd. Wat het boeddhisme verlichting noemt, komt in andere geloofsovertuigingen en spirituele leerwijzen voor als bijvoorbeeld ‘ontwaken’. Iemand stelde eens: ‘In één zin is boeddhisme, het begrijpen en het overstijgen van pijn en lijden om vervolgens vrede te hebben en in harmonie te leven met alles wat is.’

Sommige kinderen en tieners zijn benieuwd zijn naar wie Boeddha was. Wat was hij? En hoe zag de grondlegger van het boeddhisme er eigenlijk uit?

Lotte (13): ‘

Lotte stelde haar vraag aan het tv-programma ‘Willem Wever’. Willem Wever is een populair-wetenschappelijk programma waarin kinderen brandende vragen kunnen stellen. Samen met de presentator Ajouad El Miloudi of Tess Milne gaan kinderen op zoek naar het antwoord op hun vraag.

Vragen om met tieners en jongeren te bespreken:

  • Vandaag is het Bodhidag, onderzoek wat het is.
  • Weet jij waarom Boeddha soms wordt afgebeeld met een enorme buik en soms als een slanke man? Waarom is er zo’n groot verschil?’ Bekijk daarna het filmpje.
  • Welke vraag zou jij Willem Wever willen stellen?
Share

Geef een reactie