Waar komt de Kerstman vandaan?

Het is bijna Kerstmis. Het kerstverhaal over Jozef, Maria en het kindje Jezus vieren christenen met Kerst. Veel mensen gaan met Kerstmis naar de kerk en onder kerstbomen staat een kerststalletje. Maar waar komt de Kerstman nou eigenlijk vandaan? Wie is die man die met zijn arrenslee en rendieren tijdens de kerstdagen cadeautjes rondbrengt?

De Kerstman is vooral in Amerika beroemd, maar komt eigenlijk uit Nederland.  Rond 1600 gingen er Nederlanders in Amerika gingen wonen. Thuis vierden zij in december Sinterklaas. In Amerika vertelden deze Nederlanders het verhaal over Sinterklaas door aan de Amerikanen. Zo ontstond ook in Amerika een soort Sinterklaasfeest. Onder invloed van andere culturen veranderde deze Amerikaanse Sint Nicolaas. Er kwamen rendieren, een arrenslee en elfjes bij. Ook werd hij (in 1773 voor het eerst) St. A Claus (St. er Klaas) genoemd.

Later werd dit Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het Amerikaanse feest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het kerstfeest. De Kerstman werd pas echt bij veel Amerikanen bekend door het bedrijf Coca Cola. In 1931 tekende een Amerikaanse reclamemaker voor een advertentie van Coca Cola een tekening van de Kerstman. De advertentie was een succes en de Kerstman werd beroemd.

Omdat de Amerikaanse cultuur zo populair is onder de Nederlanders, is de Kerstman ook hier bekend geworden. Nu vieren wij dus op 5 december Sinterklaas en komt met Kerst, de Kerstman langs. Maar eigenlijk zijn zij dus dezelfde.

Vragen voor ouders, docenten en jeugdwerkers:

  • Op welke manier vier jij Kerst in de klas, thuis of met je jongerengroep?
  • Wat krijgt aandacht als het gaat om het kerstfeest?
  • Weet je of jouw jongeren uitzien naar de kerstdagen? 
    Bron: WillemWever.nl
Share

Geef een reactie