Rotterdam kiest uit vrije wil

Ze staan voor de Erasmusbrug: de moslima met hoofddoek en een joodse jongeman met keppeltje. Ze zoenen. Het is een van de beelden die de gemeente Rotterdam de komende weken in de stad laat zien in het kader van de campagne voor vrije partnerkeuze. In nauwe samenwerking met Femmes for Freedom en Dona Daria, organisaties die strijden voor zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, heeft Wethouder Schneider vier beelden uitgekozen van stelletjes die problemen kunnen verwachten in hun sociale omgeving. Er zijn ook posters van zoenende lesbiennes, van een moslima met witte man en van een zwart-getint koppel.

Wethouder Schneider: ‘Vrouwen uit bepaalde culturen en met een bepaalde religieuze achtergrond worden vaker beperkt in hun partnerkeuze.’ 

Shirin Musa van Femmes for Freedom is blij met de campagne, waar ze jarenlang voor heeft gelobbyd. ‘Het is een baanbrekend statement van de gemeente. Die laat zien dat ze achter de zelfbeschikking van vrouwen staat. Het is meer dan een strijd tegen huwelijksdwang, zegt  Musa.

Musa: ‘Het is een eigentijdse versie van Dolle Mina’s baas in eigen buik. Toen werden vrouwen ook niet gesteund door het religieuze patriarchaat.’

Musa hoop dat de Rotterdamse campagne navolging krijgt in andere Nederlandse gemeenten en dat een nieuw kabinet zich hard maakt voor emancipatie van vrouwen met een migratieachtergrond.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wat vind je van deze campagne?
  • Hoe zou jij reageren op liefdes als deze in jouw vriendenkring?
  • Zijn ‘verboden’ liefdes van alle tijden?
Bron: Volkskrant.nl
Share

Geef een reactie