Valentijnsdag

Valentijnsdag de dag van de liefde. Lieve kaartjes, geheime liefdesverklaringen en reclame folders vol geurtjes om je geliefde mee te verrassen. Valentijn is big business in het hier en nu. Maar wat is het geheim achter de mysterieuze Valentinus?

We gaan terug naar de derde eeuw na Christus. Het verhaal gaat dat keizer Claudius zijn soldaten heeft verboden te trouwen. Getrouwde mannen zouden namelijk volgens de keizer minder goed presteren op het slagveld. Daarnaast mochten mensen van verschillende geloven niet met elkaar trouwen van de keizer. De jonge priester Valentius is het hier niet mee eens. Hij vind het onzin dat als je verliefd bent, je niet zou mogen trouwen. Stiekem trouwde hij verliefde stelletjes. Keizer Claudius is het er, zoals verwacht, niet bepaald mee eens en laat Valentinus opsluiten en terechtstellen… op 14 februari.

Maar wacht, we zijn er nog niet. Er bestaan twee belangrijke variaties op dit verhaal. De eerste variant; Valentinus was een Romein die zich liet bekeren tot het christendom. De keizer was het daar niet mee eens en liet hem opsluiten in een kerker en terechtstellen op 14 februari.  In de gevangenis werd hij verliefd op de dochter van zijn cipier. Nog net voor zijn onthoofding wist hij zijn geliefde een briefje toe te stoppen: Ik hou van je, je Valentijn…

In de tweede variant van het verhaal zit de heilige Valentius ook in de gevangenis.  Hier is de dochter van de cipier blind, maar toen Valentijn haar het briefje toestopte vlak voor zijn hoofd eraf ging, kon ze ineens weer lezen: Valentijn had een wonder verricht en daardoor werd hij in 496 na Christus door Paus Gelasius heilig verklaard. Zijn naamdag werd 14 februari.

Opdracht om met jongeren op te pakken:

 • Leg de jongeren uit dat ze gaan blind-daten. Ze gaan in gesprek en mogen degene die tegenover hen staat niet zien.  Laat alle jongeren een theedoek voor hun ogen doen en/of maak de ruimte aardedonker. Vertel wat je gaat doen en leid enkele jongeren zonder dat zij mogen spreken naar een andere plek in de rij, zodat er andere tweetallen ontstaan.
 • Leg uit dat ze zo een vraag horen waar ze over gaan spreken met degene die tegenover hen staat. Je geeft allebei antwoord. Na het signaal ‘wisselen’, wordt het stil en plaats je als leider weer een aantal jongeren op andere plaatsen. Vervolgens stel je weer een vraag. Belangrijk is dat alles gebeurt in het donker. Dit geeft aan het gesprek een andere dimensie. Ze weten niet met wie ze in gesprek gaan over de vraag tot de ander gaat spreken.
 • Geef steeds meer tijd om te antwoorden:
  –  Geloof je in liefde op het eerste gezicht?
  –  Als dit gebeurt, is het echt over… <vul aan>
  –  Wat betekent vriendschap voor jou … <vul aan>
  –  Ik zou nooit vallen op … <vul aan>
  –  Geloof je in een ‘the one’?

 

Share

Geef een reactie