Typhoon de nieuwe dominee

Rapper Typhoon wilde als kind dominee worden vertelde hij EO-presentator Tijs van den Brink in het programma ‘Adieu God’. De rapper was als kind een buitenbeentje in het kerkelijke dorpje ’t Harde. Inmiddels is hij een van de succesvolste live-artiesten van Nederland.De kerk en het dogmatische christendom heeft hij achter zich gelaten in zijn zoektocht naar wat wezenlijk voor hem is, maar hij blijft als een ‘dominee’ doorgeven wat hij ontdekt. Lobi da basi, Surinaams voor liefde is de baas, heet zijn laatste album, een titel die iets weergeeft van zijn visie en kijk op het geloof. Een paar uitspraken uit het interview:

‘Ik wilde vroeger dominee worden, en in zekere zin ben ik dat ook geworden.’

‘Ik heb heel lang geworsteld met het woord ‘God’. Ik vond dat mensen het woord God verkracht hadden.’

‘Het maakt niet uit hoe je God noemt, als je hem maar aanspreekt.’

Op een gegeven moment voelde ik dat het niet meer mijn geloof was; de dogma’s, de manier waarop mensen met elkaar omgaan in naam van diezelfde God. Een God  die ik als mijn vriend beschouw en Liefde noem. Jezus heeft het volk het ‘Onze Vader’ geleerd, zo’n tweeduizend jaar geleden, dus ik dacht na over mijn eigen gebed. Hoe zou ik dat zelf invullen? Ik begon te schrijven en het vloeide eruit:

Gezegend zijn de hemellichamen
Heer, zuiver m’n lichaam
Reinig mijn ziel
Ontgiftig mijn geest
Schijn licht in m’n bovenkamer’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Bekijk de uitzending van ‘Adieu God’ tussen Tijs van den Brink en Typhoon.
  • Wat van het (christelijk) geloof vindt Typhoon lastig of oudbollig?
  • Welke oplossingen of nieuwe denkrichtingen heeft Typhoon ontwikkeld als ‘gelovig’ mens. Wat vind je van de eigen manier van geloven die Typhoon heeft ontwikkeld?
  • Welke rappers vind jij nog meer de titel ‘dominee’ waardig?
Bron: Adieu God. Foto: Nachtzon media.

 

Share

Geef een reactie