De reis van een slaaf door Typhoon

In zijn nieuwste videoclip speelt Typhoon een tot slaaf gemaakte man. De indrukwekkende video is geschoten op Kaapverdië en ging gisteren in première in de grote zaal van de Amsterdamse Paradiso. Typhoon en filmmaker Ivan Barbosa, zelf Kaapverdiaan, hebben voor dit bijzondere verhaal samengewerkt aan een korte film.

the_content_1-852x450Het thema van de film is de opener ‘We Zijn Er’ van Typhoon’s album Lobi Da Basi. Het is een associatieve tekst en song die in de film wordt gevisualiseerd; de reis van een slaaf, gespeeld door Typhoon zelf. De clip is opgenomen op Kaapverdië, dat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel en is geproduceerd door Quba Republic. Voor zowel Typhoon als Barbosa stond vooraf vast dat de video moest verbinden, niet afschrikken. Barbosa: ‘Het slavernijverleden is nu eenmaal een gezamenlijke geschiedenis van alle Nederlanders’.

Vragen om met jongeren van 15 jaar en ouder te bespreken:

  • Typhoon speelt een slaaf in zijn nieuwste videofilm. Wat voel je bij het kijken van de song?
  • Welke vragen komen er bij je op?
  • Ben jij je bewust van het slavernij verleden van Nederland? Wat doet deze kennis met jou in het hier en nu?

Extra: Typhoon wordt gegeseld en zakt door de knieën, een vrouw dept zijn hoofd met een doek. De scene lijkt op de legende van de zweetdoek van Verona.

  • Achterhaal waar het verhaal van Verona over gaat.
  • Zou er een bewuste link tussen de scene en het verhaal kunnen zitten? Welke?
Bron: YouTube
Share

Geef een reactie