Twintigers ontdekken de hippe kerk

Twintigers ontdekken de hippe kerk aldus het NRC afgelopen weekend. Opmerkelijk, want de kerk loopt al jaren leeg. En toch: met Kerst bezoeken zo’n drie miljoen Nederlanders de kerk. Christelijke pelgrimstochten zoals die naar Santiago de Compostella trekken veel jonge mensen.

Aline (29): ‘Op een nieuwsbrief stond een bijbelklasje voor atheïsten aangekondigd. M’n moeder deed een cursus kunstgeschiedenis, en ik dacht: nou, ga ik dit doen.’ Aline bezocht de Jeruzalemkerk in Amsterdam: De openheid en het respecteren van wat je niet kent, dát is wat haar zo raakte tijdens die eerste dienst, zegt ze. Wildvreemden die haar een fijne zondag wensten, zomaar een praatje maakten. Het was totaal niet wat ze had verwacht van de kerk. ‘Veel mensen om me heen pretenderen zo ruimdenkend te zijn, lekker links-elitair. Maar als ik vertel dat ik naar de kerk ga, wordt het christendom direct met de grond gelijk gemaakt.’

Voor Liesbeth Akkerman (24) voelde het als uit de kast komen, toen ze aan vrienden en familie vertelde dat ze sinds kort naar de kerk gaat. Een Pinksterkerk in Amsterdam-Zuidoost, waar ze belandde via een studiegenoot, van haar master Public Health. Het onbegrip van mensen om haar heen snapte ze wel, zelf had ze ook altijd gedacht dat christenen suf en saai waren. ‘Stond ik voor de vierde keer in een week bier te drinken, ik dacht: dat kan toch niet als christen?’ Haar beste vriendin was bang dat ze niet meer samen over het leven zouden kunnen filosoferen, dat zij God overal bij zou slepen. Dat bleek wel los te lopen, ze bleef gewoon zichzelf. En met Kerst gaat haar halve voetbalteam mee naar de dienst.

Religie-antropoloog Miranda Klaver denkt dat de nieuwe interesse voor het christendom ook te maken heeft met de hang naar nostalgie, die je op wel meer plekken in de samenleving ziet. Goedlopende, vaak internationale Pinksterkerken in de grote steden spelen daar zo handig op in. ‘Welcome home, is de slogan van Hillsong, een uit Australië overgewaaide megakerk met diensten in Amsterdamse en Rotterdamse nachtclubs. Connect en groei, is die van de C3 Church, ook een internationale kerk met locaties in Almere, Den Haag, Arnhem en Amsterdam. Het zijn kerken waar jonge mensen met gescheurde spijkerbroeken op zondag met een worship-band Jezus eren en waar de preken op motivational speeches lijken. Foto’s van vrolijke dooprituelen in een opblaaszwembadje plaatsen ze op Instagram.’

Liesbeth Akkerman vindt dat wel fijn, zo’n hippe kerk. Zij wil geen kerk met een orgel, maar een met events, een band, en een preek die over háár leven gaat, waar ze op maandag echt iets aan heeft. En vooral ook: geen regeltjes. Niet verplicht bidden voor het eten, en ook geen afkeer van homoseksualiteit.

Vragen voor verdere reflectie:

  • Bezoek jij met Kerst de kerk?
  • Wat vind je van deze samenvatting van het NRC artikel?
  • Vergelijk deze observaties eens met het Amerikaanse onderzoek onder twintigers wat we recent in het voetlicht zetten? Wat zijn overeenkomsten, wat verschillen?

Bron: NRC

Share

Geef een reactie