Trollen

Kinderen kunnen in deze Halloween maand vol pompoenen, heksen en vleermuizen ook een heus Trollen avontuur beleven. De kleine wezentjes vullen het witte doek van de bioscoop. Het verhaal: ‘Poppy’ is een trol met het talent om ontelbare muzikale mash-ups te produceren. Ze onderneemt als ras-optimist samen met de sombere trol Knoest een reddingsmissie om haar vrienden te redden uit de handen van de duistere Bergens en hun leider, Koning Gristle die Trollen maar wat graag op zijn menu heeft staan.

trolls-image-1Maar waar komen trollen eigenlijk vandaan?

  • De trollen uit de film vallen waarschijnlijk in de categorie ‘speelgoedtrol’. De eerste speelgoedtrol is bedacht door houthakker Thomas Dam uit Denemarken in 1959. Thomas was te arm om voor kerst een cadeautje te kopen voor zijn dochter en besloot toen zelf een pop te maken uit hout. Andere kinderen uit het dorp vonden deze trollen zo leuk dat Thomas besloot de trollen te gaan verkopen.
  • Maar er zijn ook minder gezellige trollen, we moeten hiervoor naar de mythologie van Scandinavië. Trollen zijn  wezens die alleen s’nachts uit hun schuilplaatsen te voorschijn komen en weer verdwijnen vóór de zon opkomt. Een trol kan namelijk niet tegen het daglicht en als een trol niet op tijd terug is in zijn schuilplaats dan verandert hij in een steen.
  • In de Scandinavische folklore zijn trollen bijzondere, vaak reusachtige en lelijke wezens. Ze komen in veel verhalen voor en zijn meestal oud, erg sterk, traag en suf.  Een wellicht onbekend detail is dat trollen het geluid van kerkklokken niet kunnen verdragen en daarom ver van de beschaving leven, in de bergen of in de verste wouden. Komen ze dan soms toch naar de mensenwereld dan is dat vooral om het kerkgelui te doen ophouden door grote rolkeien op kerkgebouwen te gooien.
  • De trollen roofden verder mooie meisjes, zij moesten dan overdag spinnen  en ‘s nachts de trollen op het hoofd krabben. Weer andere trollen waren een soort kabouters met een staart en een lange neus. Ze leefden in holen en vierden graag feest. Ze zouden een bovennatuurlijke kracht bezitten. De mensen moesten vriendelijk voor hen zijn, anders deden ze hun veel kwaad.
  • Voorbeelden van hedendaagse verhalen waar trollen in voorkomen zijn: Lord of the Rings & Harry Potter. In de Harry Potterboekenreeks zijn trollen, net als in de boeken van Tolkien, kwaadaardige wezens en volgelingen van de “duistere zijde”. Ze zijn dom en bijzonder agressief en sluiten zich aan bij de aartsvijand van de tovenaarswereld, Heer Voldemort.
  • Pestkoppen op het internet worden trouwens ook wel trollen genoemd, ze plaatsen bijvoorbeeld grove reacties op websites van organisaties voor zieke mensen die heel beledigend of gemeen zijn.

Vragen om met kinderen te bespreken:

  • Bekijk met elkaar de trailer van Trolls. Wat voor soort wezens zijn trollen?
  • Is een trol zoals in de Harry Potter boeken een slechterik of een goedzak zoals in de film Trolls?
  • Vertel de kinderen iets over de geschiedenis van de trollen en vraag: Waarom zou houthakker Thomas jaren geleden de trollen hebben veranderd in vriendelijke speelgoedwezens? Een goede keuze? Waarom wel/ niet? 
  • Waarom zouden trollen grote stenen willen gooien op de daken van kerken. Vinden ze de kerkklokken gewoon een lelijk geluid of is er meer aan de hand?

 

 

Share

Geef een reactie