The Last Jedi

Nederland is de komende maanden weer in de ban van Star Wars. Je kunt in Utrecht nu al terecht bij Star Wars Exhibition ‘Identities’. Maar het volgende verhaal voor het witte doek staat al klaar. The Last Jedi zal vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen worden vertoond en een recordaantal kaarten is al gereserveerd door de duizenden fans.

Star Wars is big business, maar het is meer dan dat. Het verhaal van The Force, Yoda, Luke Skywalker en de miljoenen volgelingen die elk detail uit de trailer bespreken hebben wat weg van religie. Neem de meningen over de rol van de Force Tree, een geheimzinnige boom in de Jedi-tempel, het mogelijke bestaan van een zeemonster en de inhoud van de heilige boeken die Rey inkijkt. Er bestaan trouwens ook complete sites vol infographics om de nieuwelingen in de Star Wars geschiedenis in te wijden.

‘Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Laatstgenoemde moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Intussen vechten het verzet en de First Order hun oorlog verder uit. Die strijd brengt hen naar nieuwe plekken in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Hoeveel Star Wars elementen zoals The Force kun jij opnoemen die een soort spirituele/magische lading hebben? 
  • De Star Wars Exhibition stelt je de vraag: What Forces shapes you? Hoe reageer jij daarop?
  • In de trailer van The Last Jedi wordt gesproken over je ‘lot’. Geloof jij in het ‘lot’?
  • Kun je zijn voorbestemd tot iets, een soort onontkoombare rol die je te vervullen hebt?  

 

Share

Geef een reactie