Suske en Wiske – De bibberende Bosch

2016 is het Jeroen Bosch jaar en ook Suske en Wiske vieren dit. Er is een speciale strip verschenen over deze bijzondere middeleeuwse schilderkunstenaar. De strip vertelt een mysterieus verhaal. In een poging Schanulleke te redden van de verdrinkingsdood wordt Wiske meedogenloos aangezogen door de schroef van een schip. Ze wordt net op tijd opgemerkt en uit het water gehaald maar Schanulleke is verloren. Wiske is ontroostbaar! Ze zakt weg in een depressie.

9200000051539549Om Wiske te redden moet haar herinnering aan haar popje worden gewist. Volgens Barabas is er maar een iemand die dat ooit heeft gekund en dat is de Arabische alchimist Al Kimia. Deze alchemist heeft toegang tot Memoria: een collectief onderbewustzijn waar zich herinneringen bevinden. Onze vrienden gaan naar hem op zoek in het ’s Hertogenbosch van 1485. Via schilder Jeroen Bosch die vaak in Memoria verblijft om inspiratie te krijgen voor zijn helletaferelen, vinden ze toegang tot deze schimmige wereld.

Jeroen Bosch
Jeroen Bosch was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij zelfs opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend.

Vragen om met tieners te bespreken:

  • Wat zou jij voorschrijven als recept voor Wiske”s verdriet?
  • Memoria is het land van de herinneringen. Is het een goede oplossing voor Wiske om nare gebeurtenissen uit te wissen. Licht toe.
  • Zoek met elkaar uit wie Jeroen Bosch was.
  • Wat is zijn motivatie voor het schilderen van onder andere helle taferelen?

 

Share

Geef een reactie